Арбанаси, ул. Капитанска №7
062/523 000
office@pha.bg
Резервирай
Музей „Сарафкина къща“

Работно време:
9:00 – 18:00(април-октомври)
9:00 – 17:30(ноември-март)
профилактика: сряда от 9.00 – 12.00 часа
почивни дни: неделя и понеделник
Влизането на посетители се преустановява 30мин. преди края на работното време.
адрес: ул. Гурко №88, Велико Търново

Сарафкината къща се намира на улица “Гурко” във възрожденската част на град Велико Търново. Построена е през 1861 г. Предназначена е била за жилище и работно място на Димо Сарафина. По-известна с името на съпругата му Анастасия като къщата на Атастасия Сарафката или Сарафкитана къща. През 1965 г. е обявена за паметник на културата с национално значение. От 1981 г. Сарафкината къща е музеен обект, където се представят етнографски изложби.

Теренът върху който е изградена, е предопределил архитектурното и решение. Южната част която е обърната към река Янтра е пететажна, а северната – откъм улица “Гурко” – двуетажна. Входът откъм улица “Гурко”е затворен със двукрила дървена врата. Той въвежда във входно антре. От източната му страна започва стълбище което води към долните три етажа. Там се намират обслужващите помещения, складовете и зимниците. На юг първият етаж завършва с голяма отворена тераса, надвесена над реката.

Представителните помещения са разположени на двата горни етажа. На четвъртия е разположен просторен вестибюл, около който са групирани четири стаи и няколко по-малки спомагателни помещения. Последният етаж е свързан с вестибюла посредством вито дървено стълбище. То започва с декоративна сгъваща се вратичка и ажурен парапет от ковано желязо. Такъв парапет минава между цилиндричните дървени колони, чрез които етажът е оформен като галерия. По този начин е постигнато едно внушително и силно въздействащо вътрешно пространство. Атмосферата на спокойствие и уют се подсилва от кобиличния мотив над прозорците във вестибюла, колоните и великолепния дърворезбен таван.

В момента на четвъртия и петия етаж в къщата е представена временна изложба. Тя отразява основните прояви на народното художествено творчество от края на XIX – началото на XX век във Великотърновския регион.

В първата зала са експонирани впечатляваща колекция от глинени съдове (кани, купи, стомпи, паници, чашки, крондири, павури, чинии) от Търновския регион датиращи от XVIII – XIX век; домашни иконостаси и икони примитиви; произведения на ковашкия занаят (свещници, ножици, кантари, катинари); резбовани сандъци, ракли, хурки и просфорници; дървени фризове за врати и долапи; музикални инструменти; прекрасни образци на каменна резба и релефи.

Във втората и трета зала са показани ръчно изработени тъкани (кърпи, пешкири, черги, пешкири, покривки, месали колани, домащно изтъкани и бродирани възглавници); характерни за Търновския регион женски и мъжки носии – сукманена със сокайно забраждане; двупрестилчена; типичния за района мъжки чернодрешен костюм. Наред с тях е представена богата колекция от позлатени и сребърни накити, изработени с различни техники.

Входни Такси:

Входна такса

лева
Възрастни

6.00

Учащи

2.00

Възрастни участвали в развитието на Р. България

3.00

Семейство (с до 3 деца) за 1 музеен обект

6.00

Индивидуален двудневен пакет за 10 музейни обекта

20.00

Семеен(родители с до 3 деца) двудневен пакет за 10 музейни обекта

30.00

Безплатни посещения:

  • Деца до 7 години;
  • Деца от социални домове, групови посещения на ученици и студенти с учебна цел от Община Велико Търново – от 15.09 до 30.06;
  • Инвалиди със социален асистент;
  • Организирани групи от български общности зад граница;
  • Дарители на РИМ – срещу персонална карта;
  • Служители и гости на Община Велико Търново;
  • Посетителите всеки последен четвъртък от месеца.

Беседи (на започнат час)

         лева
на български език

10.00

с превод

20.00

на чужд език

30.00