Арбанаси, ул. Капитанска №7
062/523 000
office@pha.bg
Резервирай
Констанцалиева къща

Работно време:
9.00 – 17.00(април-октомври)
По заявка;In request(ноември-март)
профилактика: понеделник: 9.00 – 12.00
Зимно работно време
От Понеделник до Петък от 10:00 до 16:00 ч. като посещенията стават само след предварителна заявка
(за индивидуални и групови посещения с беседа) на 0885/ 105 282,
(за индивидуални и групови посещения без беседа – до 30 минути след заявка) на 0885/105 254
Събота, Неделя и празнични дни
10:00 – 16:00
Беседи се изнасят на български, руски, английски, френски, немски, испански и гръцки език, а на друг език – с превод. Броя на хората в групата не може да надхвърля 40 човека. При просрочване на заявения час с повече от 10 минути, групата не се допуска. Групи без заявка се обслужват единствено при свободен график или при неявяване на група, заявила но просрочила времето с повече от 10 минути. Допуска се включването на ндивидуални посетители към групи със състав по-малък от 40 човека. Същите заплащат входен билет и беседа.
адрес: с.Арбанаси

Констанцалиевата къща е един от най-забележителните и представителните паметници на жилищната архитектура в с. Арбанаси. Първоначалното и изграждане се отнася към края на XVII в. В следващите столетия жилищната сграда претърпява няколко преустройства, довели до вида в който я виждаме сега.

Къщата е била притежание на големият арбанашки род Тафрили. Впоследствие е закупена от жителя на селището Атанас Констанцалията откъдето идва и името с която е позната днес.

Констанцалиевата къща се намира в централната част на Арбанаси, в близост до известната Коконска чешма. Тя е двуетажна, построена на линията на улицата накъдето е обърната изцяло каменната и фасада, без еркерни наддавания. Солидни каменни зидове ограждат дворното и пространство. Към него водят две входни комуникации. От югозапад се намира висока, масивно изградена каменна порта, затваряща се с двукрила дървена врата. През нея са влизали тежките кервани със стоки, закупени от собственика на дома. От северната страна на къщата има друга, по-малка еднокрила врата предназначена за пешеходци. Започващата от нея входна линия извежда пред парадния вход на жилището. Той е засводен, рамкиран с фриз от растителни орнаменти. Затваря се от еднокрила, масивна дървена врата обкована с големи железни гвоздеи. Охраната на входа се е осъществявала посредством специален отвор, разположен по-високо от него. Оформен е по начин позволяващ ефективен обстрел срещу нападатели.

В масивно изградения долен етаж на къщата са разположени: жилище предназначено за обитаване от пазачите на жилището. То се състои от стая и кухня; стая за прислугата; складове за стоките, конюшня. От него към горния етаж водят две стълбища: представително и спомагателно. Между помещенията на приземния етаж умело е обособено скривалище, свързано с горния етаж чрез самостоятелна стълба. В него при опасност са се укривали обитателите на къщата. Вторият етаж на жилището е паянтов, с изключение на стената обърната към улицата. Тя е масивно изградена. Официалните помещения – салон, дневна и столова са свързани едно с друго и имат пряка връзка с главния вход. Столовата е разположена в средата на къщата и има комуникация със сервизните помещения – кухня, килер, фурна, мивник, клозети. Спалните и всекидневната стая са обособени около изолационен коридор. В най-закътаната част от къщата е разположена специална стая за родилката. Тя е сравнително малка, но решението и е много функционално. Леглото е с балдахин, поставящ се върху специално изработени рамки, люлката е над леглото в което почива родилката, обособено е специално място за сушене на пелени. Отоплението на къщата е осъществявано чрез сложна система от зидани печки.

Помещенията на жилището са украсени с бяла щукатура, съчетана с едноцветни рисунки и апликации. Дървените части в интериора са дърворезбовани. Констанцалиевата къща е великолепно свидетелство за творческите качества на майсторите които са я изградили, високата култура и финансови възможности на стопаните и. В решението и се долавя сложното преплитане на балканските строителни традиции, специфичната култура и начин на живот в селището, както и разнородните естетически влияния.

Понастоящем в нея е разположена експозиция представяща бита на арбанашките жители от XIX век.

 Входна Такса

Входна такса

лева
Възрастни

6.00

Учащи

2.00

Възрастни участвали в развитието на Р.България

3.00

Семейство (с до 3 деца) за 1 музеен обект

6.00

Индивидуален двудневен пакет за 10 музейни обекта

20.00

Семеен(родители с до 3 деца) двудневен пакет за 10 музейни обекта

30.00

 

Безплатни посещения:

  • Деца до 7 години;
  • Деца от социални домове, групови посещения на ученици и студенти с учебна цел от Община Велико Търново – от 15.09 до 30.06;
  • Инвалиди със социален асистент;
  • Организирани групи от български общности зад граница;
  • Дарители на РИМ – срещу персонална карта;
  • Служители и гости на Община Велико Търново;
  • Посетителите всеки последен четвъртък от месеца.

Беседи (на започнат час)

лева
на български език

10.00

с превод

20.00

на чужд език

30.00